Draghundar
Hundar har sedan urminnes tider använts för att transportera människor och gods med hjälp av slädar och skidor, redan under guldruschen i Alaska anordnades draghundstävlingar och världens tuffaste draghundstävling arrangeras fortfarande genom Alaskas vildmark.
I Sverige har vi tävlat med draghundar sedan 1930-talet och Riesenschnauzern har sedan länge varit en konkurrenskraftig ras inom sporten. Riesenschnauzer är en av få raser som återkommande syns på prispallen inom samtliga sprintgrenar.
Vill du tävla med din hund?
Om du tävla drag under tävlingsåret 2023 /2024 så behöver du en tävlingslicens.
Licensen kostar 250 kr och betalas in på srsk PG: 947952-8
Skicka sedan ett mejl till
Läs mer om tävlingsformer, grönt kort och annat kring sporten nedan.
Draghundsporten kan delas upp i tre grenar:
- nordisk stil
- slädhundstil
- barmarkstil
Vad går grenen ut på?
Ekipaget ska ta sig sträckan från start till mål på så kort tid som möjligt.
Sträckan kan variera från 2 km till 100 km beroende på vilken gren man tävlar i samt klass.
Hur upplever förare och hund grenen?
Att träna och tävla drag är framförallt fartfyllt! Som förare är du fullt engagerad oavsett vilken gren ni tävlar i och jobbar oftast lika mycket som din hund på varje träningspass eller tävling.
Vilka egenskaper/förutsättningar är bra att förare och hund har för att börja träna?
En livsglad hund som gillar att ta i fysiskt samt en förare som inte är rädd för att bli svettig och som gillar motion.
Hur går träningen till?
Vissa hundar är naturliga draghundar medan andra behöver lära sig att dra, denna inlärning kan ske på olika sätt tex genom att låta hunden springa i ett spann tillsammans med andra hundar, att låta den jaga efter ett annat ekipage eller att belöna när den selade hunden självmant drar i linan.
Träningen bör varieras och vara allsidig. Beroende på vilken gren man väljer så läggs träningen upp olika men konditionsträning varvas med olika former av styrke- samt muskeluppbyggande träning.
Vilka raser/hundar kan/får träna?
I draghundsport tävlar alla raser, från stora hundar som riesenschnauzer och grönländare till små som tax och cockerspaniel. Hundarna delas in i olika grupper beroende på ras:
A - Alla blandraser samt rasgrupp 7 (alla andra raser är dock välkomna att delta även i denna grupp)
B - Alla renrasiga hundar förutom rasgrupp 7, Siberian husky samt Dobermann
C - Siberian Husky och Dobermann
Vilka raser/hundar kan/får tävla?
Alla hundar, så väl renraser som blandraser får tävla!
Vilka tävlingar/mästerskap finns det inom grenen?
Det anordnas lokala tävlingar på brukshundsklubbar, slädhundshundsklubbar och rasklubbar i olika delar av Sverige.
Svenskt mästerskap anordnas årligen och likaså rasmästerskap av olika rasklubbar. Även EM och VM anordnas runt om i världen.
Vilka titlar kan man vinna?
Riesenschnauzer kan få titeln SeDragCH (Svensk Draghunds champion) samt DRHII (Godkänd draghund), idagsläget kan titlar endast tas i nordisk stil.
För att få titeln SE DragCh krävs att hunden har genomgått MH, godkänt lydnadsprov samt tagit tre cert varav ett av certen kan vara taget i linkörning.
Vilka klasser kan man tävla i?
Det finns flera olika klasser beroende på vilken stil man väljer.
I slädhundsstil kan man välja att tävla med 2 hund till obegränsat antal hundar i klasserna sprint, medeldistans eller långdistans.
I nordisk stil kan man tävla i linkörning, pulka eller combine, samtliga är sprintdistanser.
I barmarksstil kan man tävla i linlöpning, cykel med en hund, kickbike med en eller två hundar samt vagn med 4-8 hundar, även detta är sprintdistanser.
I klasser där förarens fysik spelar roll, t.ex. löpning eller skidåkning, delas förarna in i klasser beroende på kön och det förekommer även olika grupper beroende på ålder hos föraren. Inom slädhundsstilen tävlar alla förare i samma klass oavsett kön och det finns bara några få åldersindelningar.
Vilken annan träning/tävling passar för hund och förare att kombinera drag med?
Det är bra att träna lydnad för att få in kommandon som ex stanna, höger, vänster osv samt kontaktövningar som underlättar i en ibland något stimmig tävlingsmiljö.
Tävlingslicens i drag
För att få delta på en draghundstävling oavsett gren så krävs att föraren har en tävlingslicens samt godkänt grönt kort. Grönt kort tas antingen på distans via Draghundsportförbundet (draghundsport.se) eller genom godkänd kurs som anordnas av klubbar som är ansluta till förbundet.
Tävlingslicensen kostar 250 kr och gäller för en tävlingssäsong, tävlingssäsongen gäller från och med 1 juli till och med 30 juni.
Behöver du tävlingslicens kontakta
Författare: Anna-Carin