SRSKs Utbildningsbidrag - Ulla Mattson

Rapport från läger med Frida Wallén.

Ulla Mattson & Rissies Klavikula på SRSK-sponsrat läger i Juni 2018 Jag ansökte om bidrag för att kunna vara med på ett tredagarsläger med Frida Wallén som instruktör. Lägret var i juni 2018. Frida är en erkänt duktig instruktör och anlitad av väldigt många, hon tävlar IPO med sin hund Amen och har vunnit SM 3 år i rad och blev bästa svensk på VM i IPO i år.

Ulla Klavi

Jag har förvisso väldigt bra träningshjälp på hemmaklubben men tycker det är oerhört inspirerande att träna för någon annan ibland. Hon har precis samma filosofi som jag i träningen. Hunden ska vara glad. Få mycket belöning när den gör rätt. Belöna mycket med leksak och godis i inlärningen. Och också belöna den rutinerade hunden för att behålla glädjen.

Min hund ”Kulan” är tre år och var vid detta tillfälle inte uppflyttad från högre till elit. Så vi tränade på tävlingsmomenten i högre klass för att finslipa de momenten vi hade skapligt klara för klassen. Och vi jobbade lite mer med de moment som inte var klara. Såsom framåtsändandet och inkallning med ställande och tungapporten. Frida kollar första passet på hur vi arbetar tillsammans och gör sig en uppfattning om hur vi berömmer, samtidigt kontrollerar hon om man gör några onödiga DK´n (DK = dubbelkommando, reds. anm.).

Nästa pass bestämmer vi deltagare själva vilka moment vi ska köra. En sak som både Frida och jag tycker är viktigt är att man inte förvirrar hunden. T.ex. Om jag ställer upp på en punkt m hunden i startposition (alltså sitt vid sidan) så är det dags att säga fot och gå. Inte då börja säga till den som kommenderar att jag vill att du säger si och så. Hunden förstår inte vad som sägs och den sitter där för att vara beredd på att gå framåt.

I stället så lägger jag ner hunden och flyttar mig en bit ifrån henne och pratar med min kamrat om hur jag vill att hon ska kommendera mig mm. Går sen till hunden och sätter upp henne. Fot och så går vi iväg. Alltså lite ordning och reda. Jag har också tänkt att köra BSL (Spår & Lydnad, tävlingsform inom IPO, reds. anm.) med Kulan så vi tränade ena dagen på dessa lydnadsmoment. Hade inte tidigare hoppat 1- metershinder, inte kört hopp – apport – hopp, inte klättrat över A-hindret, inte kört framåtsändandet. Fick många tips om hur man ska börja med dessa moment.

Efter de här dagarna hoppade hon 1 meter m apportering och klättrade A-hindret m apportering. Framåtsändandet väntade jag med eftersom jag tränar på framåtsändandet i bruksklass och ville inte förvirra hunden med att nu ska du springa i full fart långt ut. Det får vänta lite tills höstens brukstävlingar är över och jag kanske har tänkt att försöka starta BSL. Frida är verkligen positiv och peppar mig. Har väl inga större problem med Kulan utan behöver bara få momenten att bli mer o mer korrekta för att få höga poäng så vi kanske kan flytta upp oss till elitklass.

Det fanns med några i gruppen som t ex. hade problem med: att dom inte kan få ut leksaken ur hundens mun, hunden ”rymmer” med leksaken, hunden är sååå trög, hunden vill inte leka, hunden gnäller/skäller under momenten m.m. Frida har svar på det mesta och tipsen provas och det är så kul att se att det oftast fungerar. Hon peppar hundföraren: att det här går ju ser du väl och berömmer. Hon är också väldigt ”rak” och talar om: att så där kan du faktiskt inte göra, men nu gjorde du ju så där igen, låt honom inte gå och nosa m.m. Hon säger det på ett så bra sätt. Man ”törs” prova igen. Själv tycker jag efter varje pass: ”…åh va synd att det redan är slut” och ser fram emot nästa pass.

Frida tycker att man ska rannsaka sig själv också och tänka igenom: vad gick bra och vad gick inte så bra. Tänk ut 5 saker som gick bra och var glad och nöjd med det. Det tänker man på när man går med hunden till bilen. Belöning är förstås viktigt. Frida har en filosofi som hon säger som så: Det du belönar får du mer av! Alltså belöna din hund även om den gör momentet bra. Det kan förmodligen bli lite bättre. Och hunden utför det m glädje.

Det blir ju lek när jag gör rätt. Hon tycker att man ska våga tävla om man är sugen på det. Kör bara kör! Går det inte jättebra så går det väl kanske bättre nästa gång. Våga igen! Och om man tävlar och ett moment inte går jättebra: se till att lära dig att släppa det just då! Fokusera framåt. Som ni ser är det inga revolutionerande förändringar för mig när jag tränar för Frida men oerhört inspirerande.

Har hört från en del att detta bidrag är väl till för dom som satsar på SM (bidraget gäller alla som vill tävla och siktar mot ELIT, inte enbart SM. reds. anm.). Jag har väl aldrig tänkt att jag skulle kunna komma dit. Hade jag förstått (om det nu är så) så hade jag kanske inte ansökt. Vill verkligen tacka SRSK för detta bidrag som täckte en del av kursavgiften.

Efter lägret så flyttade vi upp oss till ELIT-klass!

Vill då såklart också tacka mina träningskamrater som hjälper mig hemma på klubben.

Och får ni chansen: träna för Frida Wallén!!

Hälsningar

Ulla Mattsson & Rissies Klavikula –”Kulan”

Joomla templates by a4joomla