Vilket ansvar har jag som ägare till en Riesenschnauzer?
Har du kommit så här långt så har du redan läst om de krav SKK samt SRSK ställer på tilltänkta avelsdjur. Lika viktig är utvärderingen av avelsresultatet, det vill säga din valps hälsa och mentalitet. Var avelsdjuren så där bra som uppfödaren trodde? Likaså är utvärderingen viktig för nästa generation. Även om din valp i första hand är tänkt till sällskap kanske den har syskon som ska gå i avel.
När din valp passerat 1-årsdagen är det dags för höftledsröntgen. Det kan samtidigt vara en bra idé att röntga armbågarna. SRSK har i RAS uttryckt att 80% av alla riesenschnauzers ska höftledsröntgats.
Det är nu också dags för MH-beskrivningen. Många uppfödare arrangerar MH för hela kullen, ett perfekt tillfälle att få se din hunds syskon, där uppfödaren får en bra helhetsbild av hur valparna utvecklats. Om din uppfödare inte arrangerar MH finns det beskrivningar arrangerade av lokalklubbar över hela landet samt av SRSK. I RAS anges en målbild där 75% av alla riesenschnauzers ska MH-beskrivas i åldern 12-18 mån.
När din valp är mellan 24 och 48 månader kan den delta på MT (mentaltest). MT arrangeras av en del uppfödare, lokalklubbar över hela landet samt SRSK. I RAS anges en målbild där 40% av alla riesenschnauzers kommer till MT.
Det är under hela din hunds livstid viktigt att du kontaktar din hunds uppfödare och berättar om de eventuella problem ni har. Det kan vara både mentala problem och hälsobekymmer. Det ska vara varje uppfödares strävan att föda upp mentalt och fysiskt sunda hundar och det är av största vikt att uppmärksammas om ev. problem och sjukdomar.